- Ośrodek Pomocy Społecznej w Czechowicach-Dziedzicach z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
– warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
– skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
– mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
– mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
– cukier (cukier biały)
– tłuszcze (olej rzepakowy),
– dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 408 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 24,11077 ton żywności;
– 2008 paczek żywnościowych;
– 0 posiłków; - W ramach Podprogramu 2019 dla 5 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
– edukacji finansowej – spotkań dla 5 uczestników
– żywieniowo dietetycznych – spotkań dla 5 uczestników
– kulinarnych – spotkań dla 5 uczestników
– niemarnowania żywności – spotkań dla 5 uczestników
– innych działań aktywizujących – spotkań dla 0 uczestników