Nasz Ośrodek przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie, realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwo w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku),
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielo kwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 300 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Czechowice-Dziedzice, którym wydano 14,7662 ton żywności w postaci 1 500 paczek żywnościowych.
W ramach działań towarzyszących POPŻ Podprogram 2020 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne o tematyce kulinarnej w ramach, których odbyły się 3 spotkania dla 10 uczestników oraz inne działania aktywizujące – 1 spotkanie dla 10 uczestników.